Azt gondolod, hogy majd a szénhidrátcsökkentett, light jelzésű, „mindenmentes” termékek tesznek pontot a több éve tartó fogyási kísérleteidre?

fogyási kísérlet

Akkos sajnos te bedőltél az élelmiszeripari trükköknek.

Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő újra és újra, meg kell tanulnod értelmezni a termékek címkéjét.

Mivel örülnél, ha végre nem kellene takargatnod magad és sikerülne leadni pár kg-ot, céltudatosan keresed a következőkkel ellátott termékeket a boltok polcain: SZÉNHIDRÁTCSÖKKENTETT, CUKORMENTES, LIGHT JELZÉSŰ, SLIM/FIT, 0%-OS FELIRAT, TELJES KIŐRLÉSŰ, DIABETIKUS stb.
Amellett, hogy ezek a termékek jóval drágábbak is, nem működnek. Nem történik fogyás, sőt emésztőrendszeri gondokat is okoznak nálad.

Úgy érzed veled van a baj, hiszen nem létezik, hogy még a szénhidrátcsökkentett élelmiszerektől is hízol.

NINCS VELED SEMMI BAJ! A tested teljesen normálisan reagál, mivel ő nem a marketingszöveget nézi, hanem ami a szervezetedbe valóban bekerült. Az pedig közel sem az, amit te gondolsz ezekről a termékekről.

fogyási kísérlet
Forrás: Freepik

Néhány valós példán végig vezetve téged, Te is látni fogod, mi a valóság!
Attól, hogy pl.: egy kenyér szénhidrátcsökkentett, nem fogja szolgálni a fogyási céljaidat.

Ha megnézed a címkét azt láthatod, hogy nagyon hosszú az összetevők listája, amit nem értesz. Vannak benne magvak, van benne szójafehérje, szójatöret, szójaliszt stb.

Mivel sokféle magvat tartalmaz ez a kenyér, legalább olyan a kcal értéke, mint a hagyományos fehér társának, de általában jóval magasabb is.

Ahhoz, hogy a fogyasztó számára hasonlítson a hagyományos állagra, és olyan színe legyen, amitől egészségesnek hiszed (barna árnyalat) tele kell pakolni adalékanyagokkal.

Ez az, amiért ezek a termékek a kukába valók. Ez az, amiért emésztési gondjaid vannak. Sőt, ez az, ami még a hormonrendszered optimális működésébe is beleszól. Abba a hibába is beleeshetsz, hogy mivel kevesebb benne a szénhidrát (ami igaz, de jusson eszedbe, hogy valamit bele kellett tenni a helyére), többet eszel majd az amúgy is magas kcal tartalmú adalékanyagmasszából. Tehát a tovább hízás esélyét jelentősen növeled.

Számtalan esetben találkoztam már olyan cukormentes, light, slim termékkel, ami tele volt cukorral. Csak egy olyan kémiai megnevezéssel, amit te nem ismersz, vagy nem tudsz értelmezni.

Te nyugodt szívvel vásárolod meg a light gyümölcsös, vitaminnal dúsított joghurtodat, miközben a valóság, hogy a joghurtod annyi gyümölcsöt látott, amennyit elvittek előtte. Az összetevők listája cukorral kezdődik, csak más kémiai megnevezéssel szerepel a címkén. Olcsó, egészségtelen édesítőszereket tartalmaz, a benne lévő vitamin mennyisége és minősége pedig nem értékelhető.

A diabetikus termékek megnevezése egyet jelent számodra: ha szegény cukorbetegeknek jó, akkor tuti nekem is. Hát ha szegények nem vizsgálják az összetevőket, pont ugyan úgy pórul járnak, mint eddig te.

A diabetikus élelmiszerek általában fehérliszttel és fruktózzal készülnek, ráadásul többnyire bőven tartalmaznak zsiradékot is és egyéb egészségre káros adalékokat.

Ezek együttesen pedig nagy inzulinválaszt produkálnak a szervezetben, így ha fogyni akarsz még ezzel a negatív hatással is számolnod kell. Közben pedig azt gondoltad, hogy egészséges alternatívát választottál, ami még a fogyásodat is segíti.

fogyási kísérlet
Forrás: Freepik

Hosszú sorokban tudnám még taglalni a különböző „átveréseket”, de nézzük, hogy mi a megoldás a problémára.

A törvényi keretek tele vannak sajnos kiskapukkal az élelmiszeriparban, ezért ne érezd magad átverve, mert a gyártó „jogosan” írta rá a termék elejére a csábító marketingszöveget.

Az már más kérdés, hogy ez fogyasztói szempontból mennyire erkölcsös, de az kevés gyártót érdekel. Tehát a te felelősséged megtanulni értelmezni a termékre ráírt információkat.

Ha sikerül megtanulnod mit nézz és hogyan értelmezd, sőt személyre-szabottan, a te tested állapotát, a céljaidat figyelembe véve tudsz vásárolni, akkor valóban megszűnhet a túlsúlyod. Nem kell majd plédméretű ruhákban vásárolnod. Onnantól büszkén, tudatos vásárlóként szelheted a sorokat, mert téged már nem verhet át senki.

Ami óriási plusz, hogy a tested felszabadul a rengeteg adalékanyagtól. Ezért javulni fog az emésztőrendszered állapota, a bőröd minősége, a hormonrendszered.

Az a jó ebben, hogy a test nem csak a rossz dolgokat jelzi, hanem a jókat is, így minden területen jelentkezni fog a változás, pl. a teljesítményedben, a koncentrációdban. Mivel érzed a sok pozitív változást, az még többet fog hozni az életedbe.

Mindemellett nem fogsz többé feleslegesen pénzt kidobni ezekre a termékekre, helyettük a saját egészségedbe fektetsz majd be, valóban egészséges élelmiszerekkel.

Ne feledd, bármennyire is csábító, amit a termék elejére írtak, mindig, minden esetben meg kell fordítanod a terméket és értelmezned, amit ott látsz, mert ezen az egészséged és a céljaid múlhatnak.
A tested nem hazudik! Ha te hízol az adott terméktől és érzed, hogy rosszat tesz az egészségednek, akkor innentől ne a marketingszövegnek higgy, hanem a tested jelzéseinek.

Trükközd ki te az élelmiszeripart a gyakorlatias tudásoddal!

Szeretnéd, ha segítenék neked céljaid elérésében? Foglalj időpontot ingyenes konzultációra!

Keresés

Legnépszerűbb cikkek:

Archívum
Kategóriák