8 tipikus buktató a táplálkozásban, amiért akkor sem csökken a súlyod, ha azt gondolod, hogy márpedig Te “egészségesen” étkezel.

buktató a táplálkozásban

Nem tudod miért nem érted el még az álomalakot, pedig eszel zabkását, eszel sok gyümölcsöt, ismered az avokádót, szoktál fogyasztani olajos magvakat, van fehérjeporod, vásárolsz paleo és fit termékeket is, mégsem jön a várt eredmény.

Nagyon frusztráló, idegesítő ez az állapot, mert nem érted mi a gond, nálad miért nem működik ez, mikor mindenhonnan az jön, hogy ezeket kell enni, te ezt eszed és ugyan olyan vagy mint eddig.

Mellékesen az insta példaképed is ugyanazt eszi a posztjai alapján, mint te és ő jól is néz ki tőle, te meg…

buktató a táplálkozásban
Forrás: Freepik

Írom a buktatókat, tévhiteket ezzel kapcsolatban.

  1. Attól, hogy egy alapanyag egészséges, még lehet nagy a kcal sűrűsége. Ez azt jelenti, hogy kis mennyiség is elég nagy kcal értékkel bír, tehát a mennyiségre nagyon kell figyelni. Ide tartozik pl.: avokádó, olajos magvak stb.
  2. A zabkásával nagyon sok gond lehet. A legrosszabb, ha instant változatot veszel, mert abban legalább 1,5 evőkanálnyi hozzáadott cukor van, ami rejtett cukorként pont a céljaid ellen van. Vehetsz te cukormentes változatot, amiben valószínűleg maltit lesz, de attól számíthatsz egy nagyon komoly és fájdalmas puffadásra. A zabkását nem mindegy hogyan készíted el otthon sem. Ha pl.: hormonális problémád van nagyon nem mindegy, hogy miben főződ meg és milyen toppingokat adsz hozzá. Ez mind mind számít.
  3. A sok zöldségfogyasztás egészen érdekes vetületével találkoztam egy vendégemnél, aki minden zöldséget bepanírozva, bő olajban kisütve fogyasztott. Ide tartozik az is, ha a zöldségkrémlevesedet sok tejszínnel dúsítod. Sajnos számtalan hiba csúszhat még a rendszerbe. Egy szó, mint száz, ha nem megfelelő az elkészítési eljárásod (pl.: bő olajban sütés), akkor hiába a zöldség, beviszel mellé ebben az esetben egy csomó kcal-át és gyulladást keltő faktorokat is.
  4. A gyümölcsök valóban szuperek, de ha pl. hőkezeled, akkor a vitamintartalma jelentősen lecsökken, ebben az esetben a rosttartalomnak lehet majd örülni. De elcsúszhat a dolog a mennyiségen és a választáson is. Sőt, ott is hogy mivel párosítod, ez főleg az inzulinrezisztencia kapcsán fontos.
  5. A fehérjeporok világa egy nagy útvesztő annak, aki nem tud címkét értelmezni. Volt olyan vendégem, akinek tömegnövelőt adtak el, pedig fogyni szeretett volna.. Arról nem beszélve, mennyi káros adalékanyagot tartalmaznak egyes fehérjetermékek. Valójában nagyon kicsi a keresztmetszet, ahol a termék összetétele megfelelő és illeszkedik a céljaidhoz, állapotodhoz is.
  6. A paleo irányzatról most nem írnék más tényt, minthogy a maglisztek, magvak használata miatt magas zsír, és kcal tartalommal rendelkeznek. Ennek tudatában is biztos, hogy illeszkedik a célodhoz a paleo termék?
  7. Mi számít neked egészséges alapanyagnak? Ami neked egészséges (teljes kiőrlésű tönkölyliszt), az egy másiknak pl.: egy gluténérzékeny embernek komoly emésztőrendszeri panaszt fog okozni. Akkor a teljes kiőrlésű tönkölyliszt egészséges vagy nem? Egy alapanyagról több aspektus szerint kell dönteni. Az egyik, hogy passzol-e az állapotodhoz, betegségeidhez, illeszkedik-e a céljaidhoz, milyen a tápértéke és mennyire feldolgozott. Az utóbbinál kiemelném az ultrafeldolgozott egészséges élelmiszerként eladott adalékanyagmasszákat: szénhidrátcsökkentett édességek és pékáruk, proteines cukormentes készitalok stb.
  8. Az instapéldaképed feltehetően együttműködésben van az adott termék gyártójával és ezért reklámozza azt. Egyáltalán nem garancia, hogy attól néz ki úgy, mellékesen nem látod valósan az egész napi étrendjét és edzésrutinját sem. A korábbi cégnél, ahol dolgoztam, előfordult olyan, hogy egy mindenki által ismert instasztár úgy reklámozta az adott terméket, hogy soha nem fogyasztotta és ajánlotta a követőinek is, mivel ez volt az együttműködésben.
Forrás: Freepik

Ezek alapján Te is láthatod, hogy rengeteg a buktató a táplálkozásban.

A felsoroltak csak kiragadott példák erre, hiszen ennek számtalan vetülete lehet még (címke értelmezése, mentes termékek, 160 g-os diéta IR esetén, csak kcal számlálás alapján történő fogyási kísérlet stb.)

Ennyi buktatóval tartós eredményt önállóan, úgy, hogy nem ez a szakterületed nagyon nehéz elérni.

Nem hiába hallani a sok történetet nagy fogyásokról, amit nagy visszahízás követ, nem hiába hallani azt, hogy bizonyos “diéták” mennyire tönkretették az illető emésztését, hormonháztartását. Nem hiába hallani a sok kudarc élményt, ami végül feladáshoz vezet.

A végleges megoldást az egészségügyi problémáidra és az alakformálási kísérleteidre az jelenti, ha rendszerbe gondolkozol.

Szükséged van egy személyre-szabott tervre, meg kell ismerned a saját tested működését, meg kell tanulnod értelmezni a címkéket, tudnod kell különbséget tenni alapanyagok között (jó-e az a Te testednek vagy nem?).

Meg kell tanulnod, mire van szüksége a testednek ahhoz, hogy gyógyuljon, épüljön, formálódjon. Meg kell tanulnod úgy ételt készíteni, hogy az a lelkednek is örömet adjon és ne legyen semmilyen hiányérzeted.

buktató a táplálkozásban
Forrás: Freepik

Szeretnéd, ha segítenék neked céljaid elérésében? Foglalj időpontot ingyenes konzultációra!

Keresés

Legnépszerűbb cikkek:

Archívum
Kategóriák