37 billiónyi sejted van! Ez felelősség! Ezeket tedd meg értük!

Természetesnek vesszük, hogy sejtjeink minden nap 24 órás munkával fenntartják egészségünket, működtetik a testünket, reagálnak a fizikális és emocionális ingerekre, harcolnak a „betolakodók” ellen és folyamatos védelmet biztosítanak a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Azonban, ha önmagunkat károsítjuk gondolatainkkal, dohányzással, stresszel, gyorsételekkel, rossz minőségű tápanyagokkal, mozgásszegény életmóddal nem várhatunk sokat, hiszen mi magunk generáljuk a betegségeket.

Te vállalnál 24 órás szolgálatot éveken keresztül, úgy, hogy nem kapod meg a szükséges feltételeket sem? A sejtjeink nem várnak sokat cserébe a nagy-nagy munkáért csak annyit, hogy az ember odafigyeljen az életmódjára, mozogjon heti 3-4 alkalommal tisztességesen, odafigyeljen az étkezési szokásaira, tegye tudatossá, egészségessé a táplálkozását. Ahhoz, hogy megadd sejtjeid számára, ami a hatalmas munkához szükséges nekik, ezáltal egészségben élvezd az életed, VÁLTOZTATNOD KELL!

Íme néhány elv, melynek betartásával! NEM AZ ELOLVASÁSÁVAL! máris rengeteget tehetsz az egészségedért, azért a 37 billiónyi sejtért, aki 24 órában érted dolgozik!

Használj egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajokat, nyersanyagokat. Ide tartoznak az olajos magvak (mandula, dió, kesudió) és a növényi olajok, ezek közül a lenmagolaj és olívaolaj kiváló választás. Arra figyeljünk, hogy legyenek ezek sötétített üvegben az avasodás elleni védelem miatt, válasszunk extra szűz verziót, valamint, hogy nagy hőhatás ne érje ezeket az olajokat, vagyis leginkább salátára, öntetekként használhatjuk fel.

Kerüld a telített zsírsavakban gazdag zsírokat, élelmiszereket, étolajokat (állati zsiradékok, mint pl. disznózsír, élelmiszerek: szalonna, kolbász, illetve a gyakran használt étolaj, mint pl. a napraforgó étolaj). Figyelj a felhasznált zsír, olaj hőstabilitására. Ha már habzik, és sötétebb színű, mint a felhasználás kezdetekor, egészségtelen tovább használni.

Fogyassz minőségi fehérjeforrásokat! Nagyobb mennyiségű fehérjét találsz: húsokban (húsok közül válaszd a sovány húsokat, fehér húsokat, szárnyasokat, halféléket), tojásban, túróban, sajtokban, tejfölben, joghurtban, cottage cheese-ben, babban, lencsében, csicseriborsóban, zöldborsóban. Már azzal, hogy okosan választasz alapanyagokat, nagyon sokat tehetsz önmagadért, ami megmutatkozik külsőleg és belsőleg egyaránt.

Kerüld a sózott, pácolt, füstölt árukat, vörös húsokat, alacsony hústartalmú, sok adalékanyagot tartalmazó virsliket, felvágottakat.

Figyelj az elfogyasztott szénhidrát glikémiás indexére! A GI egy számérték, ami azt fejezi ki, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A GI táblázatokban a 100-as érték a szőlőcukor “felszívódási sebességét” jelenti, ehhez viszonyítva adják meg a többi értéket. Alacsony GI (0-55), közepes GI (55-69), magas GI (70-100). Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva. Előnyben kell részesíteni ezek alapján az alacsony GI ételeket, és kerülni a magas GI ételeket. (Összefoglaló táblázat keresése google-ben: glikémiás index táblázat)

A hagyományos édességeket hetenként legfeljebb egyszer, kétszer fogyaszd. Ha édes ízt kívánsz légy kreatív, van más lehetőség a cukros péksüteményeken kívül is.  Ne tiltsd magadnak, mert bűntudat és zugevés lehet a vége. Keress alternatívákat, új alapanyagokat és elkészítési módokat (gyümölcsturmixok-akár saját magad is készítheted, de jó minőségben már boltokban is beszerezhetőek, banános fehérje palacsinta, túrós cukormentes sütik, fehérjével dúsított sütemények stb.).

Rendszeresen, minden étkezéshez fogyassz valamilyen formában zöldségeket, gyümölcsöket. Nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak (vitaminok, ásványi anyagok, rákellenes anyagok, antioxidánsok, rostok). Nagyon fontos a jó elkészítési mód, így kísérletezz bátran kedved szerint. Kreatív ötletek: zöldségkrémek reggelire, vacsorára vaj és margarin helyett, ebédidőben a köreteket mindig dúsítsd bőven zöldségekkel, vagy friss salátával. Ha tésztás ételt készítesz, pürésíts le a zöldségeket, készíts belőlük ízletes szószt a tejszínes, zsíros öntetek helyett. Zöldségalapú szószokat húsok mellé is bátran fogyaszthatsz. Készíts friss zöldség és gyümölcsturmixokat.

Pékáruból igyekezz teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, kiflit választani. Köret készítéséből válassz ezekből: édesburgonya, bulgur, köles, hajdina, quinoa, kuszkusz, barna rizs, basmati rizs, főzelékek, zöldségek. Légy kreatív az elkészítésben, dúsítsd a gabonaféléket, zöldségekkel, színekkel. Használj a fűszerezéshez bátran zöldfűszereket.

Napi minimum 5 étkezést tervezz, lehetőleg azonos időpontban. Ezáltal kiegyenlítettebb lehet a vércukorszinted, elkerülve ezzel a farkaséhség miatt kialakuló túlevéseket.

Fogyassz napi minimum 1,5 liter tiszta vizet. A nyári időszakban több folyadékot igényel a szervezet. Javasolt folyadék: csapvíz, ásványvíz, natúr teák, gyógynövényes natúr teák. Hordj magadnál egy palackban vizet, hogy tudd mennyit iszol, és jobban odafigyelj a folyadékfogyasztásra.

Kerüld a cukros üdítőitalokat, szénsavas italokat, alkoholt.

Nincsenek tiltott táplálékok, csak figyelj a mennyiségekre és az étel elfogyasztásának időpontjára.

Attól, hogy nem mindig sikerül betartani az elveket, nem kell feladni, bocsájtsd meg magadnak, emberek vagyunk, vannak félreevések, vedd tudomásul, sportolj aznap többet és holnap folytasd ezekkel az elvekkel tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük